utorak, 8. svibnja 2012.

Red je da se javi


Duže vrijeme nisam ulazio na svoj trade mail i vidim da se nakupilo dosta pitanja i interesanata oko tradea.
Pošto je dosta sličnih pitanja mogu pokušati odgovoriti na njih ovim putem.

Prvo pitanje i to je pitanje svih pitanja jest : „aj reci iskreno da li ima love u tom tradeu“?
Pa iskreno kazano na jednom prosječnoj konjskoj utrci obrne se milja eura, jačoj nogometnoj utakmici ili tenis meču i preko 10 milja, tjedno se obrnu milijarde eura na betfair burzi,pa sad vidite ima li tu novca.  Na vama je samo da od tih silnih milijuna uzmete neku pinkicu. Da li je to izvedivo? Naravno da jest, ali da je laka lova, baš i nije.
Zašto nije? Pa prvenstveno zbog standardnih dječjih bolesti koje se javljaju u tradeu jednako kao u bilo kakvim srodnim igrama i investicijama. Svi znamo da su to : nedisciplina, pohlepa, ravnodušnost...Drugim riječima ako ste sposobni ukrotiti navedene problemčiće, tj. svesti ih na minimum, trade je pravo mjesto za vas i siguran sam da ćete dugoročno, pa i kratkoročno , imati konstantan profit.

Drugo što najviše spominjete jesu strategije.  Naravno da su strategije bitne i bez strategija tj. plana ne može se trgovati, a niti znati na čemu ste nakon x događaja.  Strategija je mnogo i njihov konačni broj ne postoji, danas su dobre, a za godinu dana već  ne donose jednako dobar profit ili ga uopće ne donose. Sve u svemu, nužne su ali nisu nikakav čarobni štapić i same po sebi ne moraju značiti zaradu.
One su (strategije), uz trade softver, alat svakog tradera, ali ponavljam nisu garancija da ćete imati profit. Zašto nisu garancija? Pa nisu jer mnoge strategije mora „začiniti“ faktor „čovjek“, tj. mi koji ćemo znati kada ući ili izaći iz tradea, a isto tako ćemo znati na koje događaje primijeniti određene strategije ( ne mogu se sve strategije koristiti na bilo kojem događaju).
Govorim o većini strategija i načina trgovanja, ali postoje i iznimke. Postoje strategije koje su same po sebi profit i plod su dužih proučavanja, analiziranja, snimanja trendova, grafičkih obrada...Riječ je o strategijama koje su najčešće zgodne da ih odrađuje robot/bot i one donose jedan pristojan ( ne prevelik) ROI, ali prije svega siguran i kontinuiran profit.
Meni osobno, s obzirom na slobodno vrijeme više odgovara opcija sa botom, ali zasigurno je da je najveća čar tradea,  trade softver+strategija+video ( prijenos događaja).
Bilo kako bilo friške/svježe strategije, a pri tom mislim na strategije koje same po sebi daju profit, nećete od nikoga dobiti na prodaju, jer nitko lud vam to neće dati i to nema cijene. Razlog tome je što bi komercijalizacija strategije značila propast iste vrlo brzo.

Ja osobno imam jako puno strategija, mnoge od njih nisam niti isprobavao, većinu sam probao i uvijek bi došle neke nove ideje koje bi me tjerale na nove strategije...Hoću reći da za niti jednu strategiju ne mogu reći da je profitabilna iz jednostavnog razloga jer ih nisam koristio jedan duži period koji bi bio dovoljan da se donese bilo kakav zaključak. Ovako mogu i dalje vjerovati na riječ onima koji koriste neke od tih, dok su neki i dokazali sa materijalnim dokazima da strategije funkcioniraju. Sve te strategije su korisne jer svaka od njih ti inducira u glavi još barem 5 ideja kako bi i sam to mogao složiti, te za kreativce i ljude koji se vole igrati matematikom i statistikom "raj na zemlji".
Mnogi spominju svoje poker i kladioničarske karijere, a ja im mogu samo reći da je i poker i klađenje out (pri tom mislim na klasično klađenje i naravno da je poznavanje sporta itekako bitno i korisno u tradeu) i da je trade i bf in/budućnost. Englezi su to shvatili odavno i mnogi žive od tradea.



Nema komentara:

Objavi komentar